De Langste Koe

Sinds kort siert een tachtig meter lange koe een betonmuur aan het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. De opdracht kwam van Wiebe Tromp die iets bijzonders wilde doen voor het 85-jarige jubileum van zijn bedrijf. Tromp levert onder andere premixen, mineralenmixen en likstenen aan boeren en ondernemingen die veevoer produceren.

Fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk bedachten een typisch Friese blikvanger. Het kunstwerk ligt vlakbij de plek waar Elfstedenwinnaar (en voormalige boer) Henk Angenent in 1997 aan zijn tocht begon, hij werd dan ook bereid gevonden om de onthulling te doen. Haan Reclamewerk wilde graag participeren in dit unieke project en was verantwoordelijk voor de technische uitvoering.

Case video

De opdracht

Bedenkers Sunny Gardeur en Ruud van Dijk hebben ongeveer 2,5 jaar aan het project gewerkt. Het idee werd door de jaren heen almaar groter en uitbundiger. De 80 meter lange en 4 meter hoge muur moest een toonbeeld van productiviteit worden en passen bij de bedrijfsvoering van Tromp. Zo stonden uiteindelijk twee zwartbonte koeien model voor het kunstwerk. Het resultaat is een fraaie mix van tekenkunst en fotografie. De rietkraag langs het kanaal neemt het beeld op natuurlijke wijze op in haar omgeving. Bij het eerste contact met de makers zag ons team er direct een te gek project in met goede exposure, daar houden we van bij Haan Reclamewerk!

Opdrachtgever: Wiebe Tromp
Fotografie: Sunny Gardeur
Kunstwerk gemaakt door: Ruud van Dijk en Sunny Gardeur

De uitvoering

Zodra het idee van de makers was goedgekeurd door opdrachtgever Wiebe Tromp zijn we aan de slag gegaan met de uitvoering. De steenachtige ondergrond en de wens om iets blijvends te creëren vormden in dit geval twee belangrijke randvoorwaarden. Er is gekozen om het kunstwerk te printen op een wrapfolie, speciaal geschikt voor muren, beton en ruwe ondergronden. We hebben het gigantische beeld opgedeeld in 70 panelen. Het bronbestand daarvan was volledig vector-based en is opgemaakt in Adobe Illustrator. Met een grootte van 4 GB en miljoenen ankerpunten het allergrootste bestand ooit door onze studio verwerkt. Het eindresultaat is een kleurrijke combinatie van foto’s en illustraties met een uniek graffiti effect. Niets is ons te gek zeggen we weleens, dan is dit een mooie proeve van bekwaamheid.

Meer informatie: www.trompbv.nl/delangstekoe
Informatie over De makers & Partners