Neon of LED lichtreclame: wat zijn de verschillen?

Geplaatst op:

Lichtreclame is een effectieve manier om de aandacht te trekken van potentiële klanten. Maar welk soort lichtreclame is het beste voor jouw bedrijf? In deze blog vergelijken we in vogelvlucht neon lichtreclame en LED lichtreclame, zo kun je met onze hulp straks een bewuste keuze maken voor jouw situatie.

Het kostenaspect

Neon lichtreclame is over het algemeen duurder in aanschaf dan LED lichtreclame. Dit komt doordat het glas neon lichtreclame handgemaakt is en daardoor meer arbeidsintensief is. LED lichtreclame kan daarentegen relatief snel en goedkoop geproduceerd worden. Toch kan het voorkomen dat bij grote installaties neon goedkoper uitvalt dan de LED variant. Omdat opliggend neon toch een specifiek beeld geeft is een vergelijk soms moeilijk te maken. De keus heeft dan meer met de gewenste sfeer en het energieverbruik te maken. Je wilt er tenslotte ook graag uitspringen met jouw nieuwe lichtreclame!

De meest duurzame keuze voor jouw situatie

Bij regelmatig onderhoud is neon lichtreclame duurzamer dan LED lichtreclame. Neon lichtreclame heeft namelijk een langere levensduur. Mocht uiteindelijk na 15 jaar de installatie ‘op’ zijn dan is de neon techniek door ons volledig te reviseren. Het glas wordt dan gespoeld, opnieuw van suspensiepoeder en elektrodes voorzien en teruggeplaatst. Klaar voor de volgende 15 jaar.

LED lichtreclame gaat korter mee en zal na plusminus 8 tot 12 jaar vervangen moeten worden. In kleine installaties verbruikt LED minder energie, in grote installaties zal neon over het algemeen juist weer zuiniger zijn. Nadeel van opliggend neon is de kans op glasbreuk, mogelijk speelt dat risico voor jouw situatie, dan is dat iets om rekening mee te houden.

De Achmeatoren (links) is één van onze opgeleverde Neon lichtreclames. Door de hoogte en de felle kleur vanuit de verte al zichtbaar. De Elfstedenhal (rechts) is één van onze opgeleverde LED lichtreclames, subtiel maar toch opvallend.

Aandachtspunten qua onderhoud

Neon lichtreclame vereist niet meer onderhoud dan LED lichtreclame. Neon heeft net als LED een transformator en de bekabeling daarvan moet regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd worden om de kans op storingen te minimaliseren. Daarnaast moeten de doosletters ook regelmatig gereinigd worden om vuilstrepen en algengroei te verwijderen. Bij regelmatig onderhoud is de maximale levensduur beslist haalbaar, daar mag je op vertrouwen. Kortom, er zijn dus best veel afwegingen te maken voor je tot de juiste beslissing komt, natuurlijk mag je wat dat betreft op ons advies en de jarenlange ervaring vertrouwen.

Neon ombouwen naar LED

Afhankelijk van het type neoninstallatie is ombouw naar LED mogelijk. Opliggend neon zal niet gaan omdat de doosletter zelf dan ook vernieuwd moet worden, maar inliggend neon is prima om te bouwen naar LED lichtreclame. Dit kan voordelig zijn op de lange termijn omdat LED lichtreclame duurzamer en energiezuiniger is, al is de levensduur veel korter.

Tot slot nog een laatste aandachtspunt voor wat betreft de uitstraling van jouw nieuwe lichtreclame oplossing. Het kleurbereik in wit is bij suspensie neon veel groter in vergelijking met LED. Datzelfde geldt voor de weergave van de overige kleuren. LED is enkel in koud of warm wit te krijgen. Verder zijn amber, groen, rood en blauw leverbaar. Een uitzondering hierop is RGB gestuurde LED waarbij enorm veel kleuren mogelijk zijn. RGB LED heeft wel een extra driver nodig waarmee de juiste kleur is in te regelen.

Conclusie

Neon lichtreclame en LED lichtreclame hebben allebei zo hun eigen voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk om samen met ons te kijken wat het beste past bij jouw bedrijf en budget. LED lichtreclame is over het algemeen goedkoper en efficiënter, terwijl neon lichtreclame meer mogelijkheden biedt voor wat betreft kleurweergave en vormgeving.

Als totaalontzorger in signing voor binnen en buiten bieden we daarom alle varianten van lichtreclame aan. We maken het bovendien allemaal zelf. Feestelijk, chique of juist heel functioneel, de productspecialisten van Haan Reclamewerk geven graag advies over de beste oplossing voor jouw situatie! Bekijk ter inspiratie alvast eens deze lichtreclame cases.